Luni, 23 Aprilie 2018
  Ghid   Home > Ghid pentru cumpărarea unei locuinţe...
 
  Analiza
Scad preturile la imobiliare ?!!!
In ultimele zile au aparut in presa mai multe articole cu caracter bombastic, care anuntau inceputul sfarsitului, scaderea sensibila a preturilor la b ...
mai multe
  Proiecte
Eden Residence Cluj
mai multe

Aici este locul in care puteti prezenta in mod gratuit proiectele dvs de investitii imobiliare. Adauga proiect
  Curs valutar
 1 EURO1RON
 1 USD1RON
Cursul valutar pentru data de: 23.04.2018
  Publicitate
  Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru
pentru a fi la curent  cu tot ce se intampla in domeniul imobiliar
   
 

  Arhiva stiri
 
Luna  
Anul  
 

Ghid pentru cumpărarea unei locuinţe


 recomanda
 tipareste

Clujenii care doresc să achiziţioneze o locuinţă trebuie să dispună de timp, răbdare şi, nu în ultimul rând, de bani. În privinţa banilor, ne sar în ajutor băncile, dar cu toate acestea e nevoie de câteva mii de euro pentru avans. La toate acestea se adugă şi atenţia, pentru că un moment de neatenţie sau o decizie greşită poate costa enorm. Specialiştii avertizează cumpărătorii să-şi ia cât mai multe măsuri de precauţie.

În momentul în care v-aţi hotărât să cumpăraţi un apartament sau o casă, trebuie să porniţi în cursa pentru achiziţionarea locuinţei. Puteţi căuta fie pe cont propriu, consultând ofertele de la mica publicitate, fie apelaţi la o agenţie imobiliară pentru a vă scuti de bătăile de cap. Tot mai multe persoane apelează la serviciile agenţiilor, mai ales că au de unde să aleagă din cele câteva sute de agenţii imobiliare din Cluj-Napoca. Este recomandabilă varianta a doua pentru că este cea mai modernă variantă, iar comisionul este, în general, de 1,5 % cu TVA inclus atât pentru cel care cumpără locuinţa cât şi pentru vânzător. Înainte ca o locuinţă să fie pusă la vânzare, agenţia verifică dacă există datoriile pe apartament, valabilitatea actelor de proprietate şi tipul de confort. Trebuie menţinută o legătură permanentă cu agentul imobiliar care vă caută locuinţa. Aceasta trebuie văzută în timpul zilei. Dacă una pare a fi potrivită, încercaţi s-o vedeţi şi a doua oară şi, pentru siguranţă, rugaţi pe cineva să vă însoţească. Odată aleasă locuinţa, agentului i se face o ofertă. Când preţul a fost stabilit, urmează demersurile necesare obţinerii unui credit. Cei care au rezolvat acest aspect, trebuie să consulte un avocat pentru a negocia precontractul. Acesta stabileşte termenii şi riscurile pe care şi le asumă fiecare parte, mai exact proprietarul garantează, printre altele, condiţiile în care se află locuinţa. Valoarea angajamentului luat de proprietar poate fi aflată apelând la un expert în construcţii.
Agenţiile imobiliare clujene au oferte în toate cartierele. Campioni la ofertele de vânzare de apartamente sunt proprietarii din cartierele Mănăştur şi Mărăşti, iar cele mai puţine oferte de vânzare vin din cartierele Grigorescu şi Plopilor.

Ca viitor proprietar trebuie să vă asiguraţi că a fost realizată documentaţia cadastrală, să verificaţi actele eliberate de administraţia fiscală şi documentul eliberat de asociaţia blocului, care atestă că nu există datorii la întreţinere. După semnarea contractului la notar, trebuie să mergeţi la cadastru - pentru a trece locuinţa pe numele dumneavoastră, apoi la administraţia financiară - pentru plata impozitelor - şi la furnizorii de utilităţi: energie electrică, apă, telefon, gunoi. De asemenea actele de identitate şi călătorie trebuie înlocuite.

În obţinerea unui credit, pentru început, trebuie să cunoaşteţi condiţiile de acordare a creditului şi să vedeţi dacă vă încadraţi. Vă puteţi informa direct la bănci sau la consultanţii de credit. Dacă vi se spune că sunt şanse pentru a obţine un credit, trebuie să întocmiţi un dosar pe care-l depuneţi la consultantul de credit sau la una dintre sucursalele băncii. Dosarul va cuprinde în principal documente care atestă nivelul veniturilor, în funcţie de care banca stabileşte suma pe care v-o poate împrumuta. Odată aprobat creditul, următoarea fază este găsirea şi evaluarea locuinţei. Pentru evaluare, trebuie să achitaţi o taxă care, în cazul apartamentelor, variază între 80 şi 100 de euro. Apoi, trebuie să stabiliţi o întâlnire în cadrul căreia evaluatorul să vadă imobilul pe care va fi constituită ipoteca în favoarea băncii. Raportul evaluatorului va fi transmis către bancă. Valoarea stabilită de acesta trebuie să reprezinte cel puţin 133% din valoarea creditului. Cei care au un venit lunar de 700 de euro pot obţine de la bancă suma de 27.500 de euro. Pentru aceasta, trebuie să dispună de un avans de aproximativ 9.000 de euro.
Dacă imobilul îndeplineşte standardele băncii, nu mai rămâne decât să cădeţi de acord asupra datei de semnare a contractului. Cu această ocazie, achitaţi taxa de înregistrare a garanţilor la arhiva electronică şi comisionul de acordare a creditului, precum şi asigurările necesare (de viaţă şi sănătate). Depuneţi avansul şi apoi semnaţi contractul de vânzare-cumpărare cu garanţie ipotecară cu vânzătorul şi banca (în faţa notarului).

Gabriela Dragotă
 
Sursa:
Gabriela Dragotă, Buna Ziua Ardeal - 3 iulie 2006


Alte titluri
Cum sa imi aleg agentul imobiliar
V-ati hotarat sa va cumparati o casa si nu aveti timp sa colindati pentru a gasi una potrivita pentru necesitatile dv.? Ati fost sfatuit sa apelati la serviciile unui agent imobiliar, dar nu stiti cum sa-l alegeti? In cartea "Cum sa-ti cumperi o casa", Maria Seder Neda ofera amanunte despre cum sa alegi un agent imobiliar sau un evaluator.
Ghidul cumparatorului
ALEGEREA UNEI PROPRIETATI IMOBILIARE CERE TIMP
Nu este bine sa va hotarati asupra unei proprietati imobiliare inainte de a prospecta piata cu catva timp inainte pentru a vedea ce se intampla in general pe piata imobiliara pentru a va informa bine asupra preturilor si tendintelor de pe piata.
Ghidul vanzatorului
Cateva informatii ce va vor ajuta sa incheiati o afacere cat mai profitabila pentru dumneavoastra.
Documentatia necesara perfectarii contractului de vanzare-cumparare
In cazul vanzarii cumpararii se vor prezenta urmatoarele acte
Etapele obtinerii autorizatiei de construire
Care sunt documentatiile de urbanism si ce reprezinta ele?
Contact | Publicitate | Pentru webmasteri | Termeni si conditii
 Created by KLSOLUTION.COM  Partener ImoMarket   Director Web Premium!