Luni, 23 Aprilie 2018
  Sfaturi   Home > Ce trebuie sa stim despre cartea funciara...
 
  Analiza
Scad preturile la imobiliare ?!!!
In ultimele zile au aparut in presa mai multe articole cu caracter bombastic, care anuntau inceputul sfarsitului, scaderea sensibila a preturilor la b ...
mai multe
  Proiecte
Eden Residence Cluj
mai multe

Aici este locul in care puteti prezenta in mod gratuit proiectele dvs de investitii imobiliare. Adauga proiect
  Curs valutar
 1 EURO1RON
 1 USD1RON
Cursul valutar pentru data de: 23.04.2018
  Publicitate
  Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru
pentru a fi la curent  cu tot ce se intampla in domeniul imobiliar
   
 

  Arhiva stiri
 
Luna  
Anul  
 

Ce trebuie sa stim despre cartea funciara


 recomanda
 tipareste
Legea nr.7/1996 a cadastrului si a publicitatii imobiliare este reglementata prin Ordinul Ministerului de Jusitie nr.2371/1997 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de carte funciara ale judecatoriilor. Conform acestei legi, fiecarui imobil (teren cu sau fara constructie) i se va atribui un numar cadastral pe baza caruia se va face in viitor identificarea lui.
Orice intabulare a unui contract de vanzare-cumparare (echivalentul transcrierii in Registrul de inscriptiuni si transcriptiuni imobiliare) trebuie precedata de deschiderea Cartii funciare.Deschiderea cartii funciare nu este conditionata de o vanzare, dar se realizeaza cel mai adesea in aceasta situatie. Atribuirea numarului cadastral se face pe baza unor planuri intocmite de proiectanti autorizati
Lucrarea pentru deschiderea Cartii funciare are urmatoarele etape:
1. Un proiectant autorizat, va realiza planul apartamentului, planul de incadrare in zona a blocului si Memoriul tehnic
justificativ referitor la toate apartamentele din bloc si la spatiile cu alta destinatie.
Avizele necesare se obtin de la Oficiul de Cadastru,  Geodezie si Cartografie
2. Se intocmeste un set de copii legalizate dupa actul (actele) de propriatate.
3. Se legalizeaza o copie dupa certificatul fiscal eliberat in ultimele 30 de zile (originalul se utilizeaza la notar, cu ocazia vanzarii).
4. Se intocmeste o cerere (in 2 exemplare) din parte Asociatiei de proprietari (locatari), semnata si stampilata de Administrator, prin care se solicita deschiderea Cartii funciare colective si atribuirea numprului cadastral.
5. Se intocmeste o cerere personala (in 2 exemplare) prin care se solicita deschiderea Cartii funciare individuale. Desi termenul legal de obtinere a incheierii de intabulare este de pana la 60 de zile, practic acesta este de 7-10 zile. Daca deschiderea Cartii funciare se face cu ocazia vanzarii, atunci obligatia deschiderii acesteia revine cumparatorului, dupa semmarea contractului de vanzare-cumparare la notariat, vanzatorului revenindu-i obligatia de realiza planurile cadastrale si de a obtine certificatul fiscal de la Directia fiscala si Certificatul de sarcini de la Judecatorie. Prima vanzare a unui apartament intr-un bloc de locuinte poate
solicita un consum destul de mare de resurse financiare si de timp, dupa aceea insa o vanzare se va putea face mult mai repede, pe baza unui certificat fiscal si a extrasului de carte funciara, certificate care se pot obtine intr-un timp relativ scurt.
Dupa deschiderea Cartii funciare colective (a blocului), cu ocazia vanzarii unui alt apartament, nu vor mai fi necesare planul de
incadrare in zona si memoriul tehnic justificativ.
Acte necesare vanzarii unui imobil
Sunt trei situatii mai des intalnite cu ocazia vanzarii unui imobil:
1) imobilul a fost cumparat de la o persoana fizica;
2) imobilul a fost cumparat de la S.C. Romconfort, dupa 1989;
3) imobilul a fost cumparat cu credit CEC inainte de 1989, de la fostul OJCVL
In toate situatiile, sunt necesare:
1) Certificatul fiscal, eliberat de Directia fiscala, dupa plata la zi a impozitului pentru cladire si teren. Este valabil 30 de zile de la eliberare. Se taxeaza cu timbru fiscal de 1000 lei.
2) Planurile cadastrale, intocmite de un proiectant autorizat (lista este afisata la toate birourile notariale) si avizate de Oficiul de Cadastru, Geodezie si Cartografie , care atribuie si numarul cadastral.
3) Certificatul de sarcini sau extrasul de carte funciara (daca aceasta carte este deja deschisa) de la Judecatorie, certificat care se obtine in urma unei cereri (in doua exemplare) la care se anexeaza un set de copii dupa actele de proprietate. Certificatul este valabil 24 de ore (practic numai in ziua in care a fost eliberat). Se taxeaza cu timbru judiciar de 1500 lei si taxa de timbru de 15.000 lei (se plateste la Trezorerie).
In cazul in care imobilul a fost cumparat de la o persoana fizica, actul de proprietate este contractul de vanzare-cumparare.
Daca imobilul a fost cumparat de la S.C. ROMCONFORT., dupa 1989, in afara contractului de vanzare-cumparare mai sunt necesare:
o dovada achitarii integrale a apartamentului din partea S.C. ROMCONFORT., daca plata s-a facut in rate si
o procesul verbal de predare-primire a imobilului.
Daca plata ratelor catre S.C.ROMCONFORT. s-a facut cu imprumut de la CEC, atunci este necesara si Incheierea de radiere a inscriptiei ipotecare pe care CEC-ul a luat-o la semnarea contractului de vanzare-cumparare.
Daca imobilul a fost cumparat inainte de 1989 de la fostul OJCVL , sunt necesare:
1) Contractul de construire;
2) Procesul verbal de predare-primire a imobilului;
3) Titlul de proprietate eliberat de Administratia financiara
4) Incheierea de radiere a inscriptiei ipotecare, pe care CEC-ul a luat-o la semnarea contractului de vanzare-cumparare (daca acesta a fost cumparat cu plata in rate).
Daca imobilul a fost achitat integral, dar nu a fost radiata inscriptia ipotecara, atunci trebuie sa va prezentati la CEC cu contractul de construire in original si sa depuneti o cerere prin care sa solicitati eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte ca imobilul a fost achitat integral si acordul CEC-ului pentru radierea inscriptiei ipotecare. Termenul de eliberare variaza intre 3 si 7 zile. Radierea inscriptiei ipotecare se face la Judecatorie.Sursa:
Laurentiu Pop


Alte titluri
10 mari greseli posibile la cumpararea unei locuinte
Weekley a identificat 10 mari greseli la care este expus un cumparator de case, expuse in cartea sa How to buy a home without getting hammered.
Ce ar trebui sa urmariti atunci cand va hotarati sa achizitionati o locuinta pentru familia dvs.
Cumpararea unei locuinte pentru familie este un pas important in viata noastra. Fiind o investitie pe o perioada mai lunga de timp si de valoare, este important ca, viitoarea locuinta sa satisfaca familia atat la momentul cumpararii, dar si sa satisfaca viitoarele planuri ale familiei.
Contact | Publicitate | Pentru webmasteri | Termeni si conditii
 Created by KLSOLUTION.COM  Partener ImoMarket   Director Web Premium!